Background main
Home Blog-ruimte Algen invasie in het zwembad, advies van uw expert

Algen invasie in het zwembad, advies van uw expert

4

Algeninvasie - zwembadafdekking
Algeninvasie - zwembadafdekking

Als u uw zwembad in de winter niet afdekt met een afdekzeil, kan het onderhoud erg duur worden wanneer u het in de lente weer opent. Om elke vorm van ongemak te voorkomen, zijn er enkele tips en adviezen die u kunnen redden, vooral om algengroei te voorkomen.

Redenen voor algenbloei

De bestrijding van door zwemmers meegebrachte verontreinigingen is absoluut noodzakelijk, maar ook andere factoren kunnen een zwembad onbruikbaar maken, zoals dode bladeren, fijn vuil en algen. Algen groeien snel als u vergeet uw zwembad af te dekken, vooral in de winter. De UV-stralen van de zon dringen rechtstreeks in het water en bevorderen de groei van algen. Ze worden met het stof meegevoerd door de atmosfeer voordat ze in uw zwembad terechtkomen. In andere opzichten is het zo dat het vergeten te gebruiken van een middel om het zwembad winterklaar te maken de groei van algen en bacteriën in de hand werkt. Ook de wanden en waterleidingen moeten met geschikte producten worden gereinigd, aangezien de onzuiverheden daarvan bijdragen tot de aanhechting van algen.

Hoe kan de verspreiding van algen worden tegengehouden?

Het eerste wat u moet doen om de groei van algen in een zwembad te voorkomen, is het zwembad afdekken met een zwembadafdekking. Dit zorgt voor duisternis in het water en helpt stof buiten te houden. Om algen te voorkomen, kan het zwembad ook worden behandeld met een ontsmettingsmiddel, zoals chloorwater. Het leeg laten lopen van uw zwembad is ook een goede manier om de groei van algen te stoppen. Deze optie houdt in dat het water in het zwembad wordt ververst en ten minste drie keer per jaar grondig wordt gereinigd. Tenslotte is het belangrijk een preventieve behandeling uit te voeren met een algenverdelgingsmiddel voor zwembaden, een techniek die de meer gecompliceerde curatieve bestrijding van algen vermijdt. Chloor heeft algendodende eigenschappen, maar het is raadzaam de werking ervan aan te vullen met een anti-algenmiddel.


Ontdek onze selectie zwembadafdekkingen die de groei van algen effectief tegenhouden.

Tips om een zwembad in goede staat te houden

Regelmatig onderhoud van een zwembad helpt om geld te besparen. Om dit te doen, volstaat het enkele instructies voor de reiniging ervan op te volgen. In de eerste plaats moet het systematisch worden gereinigd met chloorwater. Algen overleven niet in een goed gechloreerd en uitgebalanceerd zwembad met een goed verdeelde watercirculatie. 

Ten tweede zijn aan de open lucht blootgestelde zwembaden de eerste doelwitten van bacteriën die de ontwikkeling van eencellige of meercellige planten bevorderen; worden zij niet snel geëlimineerd, dan zullen zij het brandpunt vormen van schimmels in het water. 

Ten slotte wordt voor een doeltreffende preventie aanbevolen de skimmers en het voorfilter te reinigen om bronnen van verontreiniging te verwijderen. Het is ook belangrijk dat het juiste niveau van ontsmettingsmiddel wordt aangehouden en dat het spoelwater door de afvoer wordt gespoeld.


Kortom, het zwembad moet regelmatig worden onderhouden om algengroei te voorkomen. Dit kan worden gedaan door het water te chloreren en een zwembadafdekking te gebruiken wanneer het niet in gebruik is.